Tel halatlar güvenlik açısından kritik ve hayati öneme sahiptir. Tel halatlar, birçok hareketli parçadan oluşan karmaşık makineler gibidir. Halatların kullanımı, dikkat, yetkin operatörler, özenli bakım ve periyodik olarak muayene gerektirir. Ancak bu kritik öneme rağmen, tel halatlar genellikle düşük teknolojili, ilgi çekmeyen ürünler olarak değerlendirilmekte ve muamele görmektedir. Bu nedenle yaşanan arızalar "kaçınılmaz" olarak görülmekte ve kabul edilmektedir.
Bu durumu göz önünde bulundurarak, Manyetik Tel Halat Testi (MRT) sistemlerinin başarısının, ancak onu kullanan muayene personeli kadar iyi olabileceğinin farkındayız. Bu nedenle muayene personeli eğitimi, ekipmanımızın doğru kullanılmasını sağlamak adına olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu durum özellikle ekipmanımız ilk kez kullanıldığında daha da önemlidir. Kaliteli muayene sonuçları elde edebilmek için insan motivasyonuna dikkat edilmesi gerekir. Aslında, MRT (Manyetik Halat Kontrolü) personeli ve yönetiminin kaliteye olan bağlılığı ve motivasyonu, MRT operasyonlarında kalite arayışında en önemli unsurdur. Sadece sertifikalar, standartlar ve doğrulamalar ile kalite elde edilmesi olası değildir; bu işi yapan bireylerin düzgün eğitilmiş ve motive olması şarttır.

MRT (MANYETİK HALAT TESTİ) NEDİR?
Manyetik Halat Testi (MRT), çelik tel halatlardaki kusurları ve bozulmaları kontrol etme yöntemidir. MRT, bir halat bölümünü tamamen mıknatısladıktan sonra, halat üzerindeki kopmuş teller, korozyon, aşınma veya mekanik hasarlar nedeniyle oluşan manyetik alandaki değişiklikleri saptayıp bunları ölçer ve halatın durumu hakkında önemli bir bilgi verir.
Bir tel halatın gücü, kullanım ömrü boyunca, uygulanan yükü kaldıramayacak duruma gelene kadar ömrü boyunca azalacaktır. Bu noktaya ulaşıldığında, halat başarısız olacak ve yükün, genellikle felaketle sonuçlanacak şekilde serbest kalmasına neden olacaktır. Bu nedenle, halatın hala güvenliyken hizmetten çekilmesini sağlamak için düzenli olarak incelenmesi gereklidir. Bir halatın iç kısmının durumunun incelenmesi ve değerlendirilmesi, yalnızca MRT tarafından etkili bir şekilde gerçekleştirilebilir.
MRT ekipmanı hafif ve taşınabilirdir ve hâlâ hizmette olan halata takılabilir. Halat manyetik kafadan geçirildiğinde, yerleşik sensörler, halatın var olan durumuyla ilgili bilgiyi sağlar. Metalik Alandaki Kayıp (LMA – “Loss of Metallic Area”) ölçülebilir ayrıca halat boyunca gözlenen noktasal, Yerelleştirilmiş Hataların (LF – “Localized Fault”) belirlenebilir niteliği ve konumları saptanabilir
Sensörlerden gelen sinyaller özel bir yazılımla yorumlanarak, daha ileri aşamada analizlere olanak sağlayacak şekilde depolanır. Böylece ilgi alanlarının yakınlaştırılması, filtrelenmesi ve önceki testlerle karşılaştırılması da sağlanabilir.
EĞİTİM İÇERİĞİ
Eğitim ISO 9712 ve EN 12927 standardlarına uygun olarak gerçekleştirilecektir. Eğitimler genel olarak aşağıdaki konu dağılımına sahip olacaktır.
- Akım Tipleri ve Metodun Temel Prensipleri
- Manyetik Kaçak Akı ve Muayenenin Yapılışı
- Muayene Sistemleri
- Mıknatıslama, Alan Dağılımı ve Mıknatıslamada Kullanılan Akım Tipleri
- Mıknatıslama Teknikleri
- Cihaz ve Ekipmanlar
- Fiziksel ve kimyasal özellikler
- Mekanik özellikler
- Manyetik özellikler
- Tel halatların ana uygulamalarının tanımı (halatlı taşıma sistemleri, kaldırma ekipmanları, liftler)
- Kullanımlarına göre halat türleri
- Üretim teknolojileri
- Yağlama yöntemleri
- Halat sabitleme yöntemleri (sıcak eriyik kafaları, sabitleme silindirleri)
- Ana kusurların tanımı ve halat gerilimi ile ilişkileri
- Kusurların uygulama sektörleriyle ilişkisi
- Halatların çalışma sırasında bakımı
- Elektromanyetik kavramlar
- Mıknatıslama devresi
- Manyetik akı sızıntısı tespit yöntemleri
- Global tespit yöntemleri
- Tespit edilen sinyal analizi
- Kusur türünün etkisi (korozyon, kopuk teller)
- Sinyal Toplama/Kayıt/Yazdırma/Depolama sistemleri
- Uluslararası Standartlar
- Manyetik Halat Test Cihazları ve Uygulamaları
- İş Güvenliği Kuralları
- Raporlar, Talimatlar ve Prosedürler
- MRT Personelinin Belgelendirilmesi

EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRECEK BİRİM VE EĞİTİM PLATFORMU
Eğitim KEMM/BURSA`da gerçekleştirilmektedir. Eğitim yüzyüze verilmektedir. Eğitim, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Kaynak Eğitim ve Muayene Merkezi tarafından ISO 9712 ve EN 12927`ye uygun olarak gerçekleştirilecektir. (Beşevler Küçük Sanayi Sitesi 65. Blok No:7-8-10 Nilüfer/.Bursa)
İLETİŞİM VE BAŞVURU
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI KAYNAK EĞİTİM VE MUAYENE MERKEZİ
Bilgi ve kayıt için bize ulaşınız.
kemm@mmo.org.tr 0224 443 66 11